Lees: De laadpaal is niet neutraal
Elektrisch rijden wint snel aan populariteit. Al deze elektrische auto’s zullen opgeladen moeten worden. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen: hoe organiseren we toegang voor iedereen? Hoe ontwikkelen en reguleren we een ‘democratische‘ laadpaal?
Door de opkomst van elektrische auto’s gaan laadpalen de komende tijd een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Het huidige energienetwerk heeft echter niet de capaciteit om alle toekomstige elektrische auto’s op te laden. Als techbedrijven zich mengen in de aanleg van een slimme energieinfrastructuur versterkt dat hun machtspositie. De ontwikkeling van een publiek toegankelijke laadinfrastructuur is daarom een belangrijk aandachtspunt voor gemeenten.
In deze casus lees je over LomboXnet, een burgerinitiatief in de Utrechtse wijk Lombok dat in 2019 het eerste stadsbrede netwerk ter wereld van publieke laadpalen lanceerde. Deze palen zijn niet alleen geschikt om (deel)auto’s op te laden, maar kunnen ook zonne-energie opslaan in de batterijen van auto’s, om op een later moment terug te leveren aan de buurt. Dit voorbeeld van ‘slim laden’ maakt elektrisch toegankelijker en geeft burgers meer regie over hun energievoorziening.